Bociany strávia Vianoce v Afrike

22.12.2012 Celý región

Bratislava 22. decembra (TASR) - Napriek tomu, že sa niekoľko bocianov bielych nachádza ešte stále na Slovensku, väčšina už koncom leta odletela na svoje africké zimoviská.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Svoje dni trávia na afrických savanách, pri riekach a jazerách. Migráciu bocianov sledujú slovenskí ornitológovia v spolupráci s maďarskými, 12 jedincov označili vysielačkami.

"Ťah bocianov prostredníctvom vysielačiek sledujeme od augusta, kedy začali svoju púť prvé označené vtáky. Odvtedy nepretržite sledujeme osud týchto dobre známych operencov. Mnohé príbehy z rôznych končín sveta prinášajú dobré aj zlé správy zo života bocianov, ktoré už navštívili mnoho krajín v Európe, Ázii a Afrike. Krátky pohľad do priebehu posledných mesiacov života slovenských a maďarských bocianov prinášame aj touto správou," povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Spomedzi označených bocianov doleteli do Afriky tri vtáky. Prvý bol Patak, ktorý sa už koncom augusta nachádzal v Čade. V polovici októbra opustil toto miesto a letel východne, najprv k mestu Abéché a po týždni preletel do Sudánu. Po krátkej prestávke putoval ďalej Sudánom a Južným Sudánom, kým dorazil na Etiópsku vysočinu. Od začiatku decembra sa zdržiava v okolí mesta Debre Markos.

Cieľom sledovania migrácie bocianov bielych prostredníctvom telemetrických vysielačiek je zlepšenie poznatkov o ich migrácii a najmä identifikácia ohrození na najvýznamnejších migračných zástavkách a lokalitách. "Bociany označené v tomto roku boli vtáky, ktoré boli odkázané na pomoc a boli po zrehabilitovaní vypustené. Takto sa dozvedáme aj o úspechoch rehabilitácie, ako aj ohrozeniach, ktoré na rehabilitované vtáky vplývajú," vysvetlil Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko. Migráciu bocianov možno sledovať prostredníctvom webových stránok www.bociany.sk a www.sattelitetracking.eu.
 

Vyberte región